Saturday, 12 January 2013

welcome back! ;)

sebenarnya lama sangat dah tak update blog.

rindu. . . . .

rindu nak menulis, meluahkan, dan menzahirkan apa yang dirasa.

tapi dek kesibukan (padahal tak sibuk pun!) yang kadangkala membataskan masa!

haish!

target sekarang ni: nak design balik layout blog ni, nak tukar template mungkin.. =P

tapi tengok la..nak kena consult dengan NaNa dulu cne (sbb nana power!hehe)..

sebenarnya update sebab nak cter pasal lagu yang mencuit hati baru2 ni...

jeng.jeng.jeng.

lagu daripada shea-sayang!

aduh, bile dengar lagu tu, terus macam wah!!!teruja..haha

tak de la, cuma suka yang part ni.....

"sayang dengarlah permintaanku
jaga hatimu untukku
sayang dengarlah bisikan hatiku
kerana ku sayang kamu"

automatik teringatkan si dia mungkin?? =P

kepada 'sayang' saya (walaupun tak tahu lagi siapa dia)

---->jaga hati awak untuk saya okeh! ;)



Friday, 2 November 2012

sebentuk cincin dan sebuah harapan~

cewah..tajuk entry kali ini agak berbeza..sebentuk cincin dan sebuah harapan..hahaha ~_~

tak ade apa2 pun sebenarnya..seringkali hati ni bagai nak meng'update' blog, idea datang mencurah2, tapi masa pula bagai mencemburui perhatian utk menaip setiap baris ayat..time masa pulak free, fikiran ni seakan2 tidak tau untuk mengolah coretan2 yang bakal menghiasi laman belog ini..aduh!

apa yang aku duk mengarut ni..hehe..sebenarnya saja nak bagi tajuk gempak sket..banyak cerita sebenarnya nak update kat blog...first skali pasal konvo, siap ade part2 lagi..nak letak gambar2 konvo kt belog, sebab nak letak kat fb segan pulak..hihi..pastu nk update pasal hospital!jeng.jeng.jeng..ni pasal anak buahku yang masuk wad beberapa mingu yang lepas dan lastly nk update pasal raye korban-->apabila hari raya korban hari jumaat.... TUNGGU.....

sume2 cerita tu hanya draft dulu sebab aku yang sering berlengah2 nak update blog..salah siapa..sendirila la kan!

berbalik kepada tajuk entry ni, mesti cik nana, cik amalina dan cik shima (kalo cik shima baca la..heeee) tertanya2, apa kaitan cincin ngan harapan..haha..JAWAPANnya mesti ----> Perkahwinan! kan?cewah..

mulanye begini, siang tadi aku ikut kak ain ke kedai emas, dia nak repair gelang dialah senang citer..aku pun duk tengok2 lah sambil2 duk tunggu kak ain duk berbincang pasal gelang dia tu..lepas tu, aku pun mintak la tuan kedai tu ambilkan cincin belah rotan yang aku rasekan cantik la pada pandanganku..try2 pakai, alamak, tak cantek sebab cincin tu lebar dan tanganku gemuk pula..haha..try lagi satu, cam biase je...hmmm, letak la balik..

aku pun duk usha lagi, usha gelang, rantai, loket sume dan setelah agak lama berurusan, kak ain pun cam nak balik sebab dia kena masuk sekolah pulak..tibe2 mataku berkenan la pulak dengan cincin emas putih bertatahkan batu berlian kaler purple..fuyoooo, cantek kot..tapi tak mampu la nak beli kan, MAHAL sgt!hahaha..

mata ni tak puas jugak duk usha lagi cincin....DAN, tibe2 aku cakap kat tuan kedai tu, nak tengok cincin tu ngan cincin ni..dia pun ambil la..dan aku try pakai cincin yang 1st tu, tak muat!wuaaaaaaa...keciknye cincin ni..cantek!SERIOUSLY CANTEK!kak ain pun cakap cantek, dan cincin tu muat2 jari dia... waaaaa,jelesnya...cincin belah rotan jugak... dan aku pun try yang satu lagi, muatlah!hehe...simple, but nice!hati rase berkenan..kak ain tanya aku nak ke cincin tu...aku cakap xpela dulu, lagipun sekarang bukan ade duet sangat pun...

dalam duk cakap camtu, tangan ni kejap pakai kejap duk tanggal...hati rase sayangnye nak lepas cincin ni...kak ain tanya lagi, NAK KE...hehehe...kalo nak, nanti amek same ngn gelang yang dia repair tu...aku cakap, NAK LA....hehehe...bole pulak aku setuju nak beli cincin tu...hahaha....kelakar pun ade sebab tak sampai 2 minit pun aku pikir nak beli ke tak cincin tu....alamak, memang dah habis la duat simpananku buat beli cincin....

tak pela, at least boleh pakai mase raye ke...hehe..aku tanya kak ain, tak macam cincin tunang ke sebab tuan kedai tu cakap ada orang penah datang beli la cincin camtu untuk bertunang....kak ain kata, macam ke tak ke, kalo dah berkenan amek jela..hehehe...dan ini dia cincin yang aku berkenan tu, dan selamat booked dah cincin tu...tunggu masa nak g amek je...hehehe

cantek x?hehe....

dan berbalik pula tentang sebuah harapan..bukan harapan apa pun sebenarnya, mungkin post kali ini terbawa2 dek perasaan yang sering bermain di fikiran..'eh, ramai dah kawan aku yang dah tunang ngan kawen'..mase pas raye aritu aku g kenduri kawan skola rendah dulu, cantek sama padan...masa duk siap2 nak g, ma tanya aku, nak g mane?aku cakap la nak g kenduri kawan...ma tanya lagi, kawannye dah, aku bila pulak..hahaha...kelakar pun ade, aku pun cakap la kat ma, camne nak kawen, calon pun xde lagi...hahaha...

lagipun aku ade 2 orang kakak yang tak kawen lagi, xkan nak langkah bendul kot..hehe..pernah lepas raye korban aritu, duk borak2 ngan abah, dan kebetulan siang tu bakal suami kak ida (insyaAllah, kalau ada jodoh) datang berkenal2an dengan family aku, aku pun bertanya, "bah, kalau orang nak kawen dulu boleh??", hehehe...saje je tanya camtu sebab nak tahu reaksi abah...

abah cakap "mane boleh, tunggu kak ida dan kak eay kawen dulu..baru ema boleh kawen"..wah..abah tak bagi lagi..abah tak bagi aku kawen lagi..kata abah lagi ikut turn la..sebab masa abah nak kawen dulu, adik abah iaitu arwah ayah wi pun yang beria pujuk nenek aku suruh kahwinkan abah..sebab ape, sebab arwah nak kawen..hehehe...tu yang abah cakap "ayah wi dulu pun tak langkah bendul, takkan ema nak langkah bendul"...dan aku, hehehehe...

ala bah, calon pun tak de lagi, insyaAllah tak kawen lagi buat mase sekarang...lagipun ade janji yang belum tertunai...aku nak bahagiakan ma abah dulu, kerja dan penuhi sume impian ma abah...insyaALLAH, dengan izinMU andai dipanjangkan umur ini...dan abah harap sangat dia dapat tengok sume anak perempuan dia kawen sebelum menutup mata...abah selalu cakap, "abah doa ema dapat keje kat kelantan"...moga Allah perkenankan.aku memang nak keje dekat2 rumah, senang, boleh duk rumah je, boleh jaga ma abah dan yang penting selalu dekat dengan mereka...dan satu lagi sebab aku tahu, abah nak sume anak2 dia ada disisi dia ketika susah dan senang..dan mungkin abah juga harapkan jodoh aku orang negeri sama jugak kot...hehehe...

insyaAllah bah, semoga harapan abah termakbul...

nak citer pasal calon suami kak ida yang datang rumah tu, aku nampak dia cam oke je, boleh masuk ngan family aku, tapi tampak pendiam sket...mungkin 1st time jumpe, tambah2 jumpa ngn bakal mertua mestila nervous tak tentu pasal...hihihi...aku hanya jadi pemerhati, tegur pun tak, aku tengok je..last2 skali aku cakap kak ida, dah sesuai la tu, manis sekali..hehe..ramai la sedara yang datang, nenek, pak cik, makcik sume datang sebab nak tengok siapa bakal yang menjadi pasangan kak ida..kalau nak tahu, kak ida is their favourite one as perfect wife tau...hahaha...cayela kan..

mase duk makan same ngan abah dan ma kat meja keesokkan hari kemudian, aku tanya la, "ma abah setuju ke tak calon suami kak ida yang datang tu..." dan abah pun cakap "lah, bukan abah yang nak kawen, kak ida kan yang nak kawen..abah tak kisah siapa pun yang kak ida pilih asalkan dia seorang yang menjaga solat"..wah, abah dah mula bersuara...mase calon suami kak ida datang, aku ada tanya jugak, abah cakap okey je.. dan abah tambah lagi, "kalau balik rumah, selalu pergi surau, jangan duk rumah tido ke ape ke.."sebab 2 orang menantu abah (suami kak diya dan kak ain), diorang memang ke surau tiap kali balik..dan abah cakap lagi "mase raye kena balik rumah, abah tak nak kalau tak balik langsung..abah nak macam biasa, jangan buat luar biasa"..wah, ni lagi la..hehehe...calon suami kak ida tu orang pahang sebenarnya, agak jauh..sedangkan dua2 menantu abah orang kelantan..

kak diya dan kak ain, tiap2 kali raya, diorang akan balik rumah jugak walaupun pagi raye tu beraya di rumah mertua diorang..mungkin maksud abah, abah nak tengok jugak muka anak2 dia balik raye dirumah walaupun kejap ulang alik ke situ sini..memang la boleh ulang alik sebab negeri yang  sama, tapi kalau pahang tu, agak jauh la nak buat camtu...entahla...siapa yang tak sayang anak kan...abah nak semua anak2 dekat ngan dia, selalu berada disamping dia..abah memang seorang yang tegas dan mementingkan pelajaran ank2 (lagipun abah kan bekas cikgu), selagi belum habis belajar jangan harap boleh kawen, dan terbukti anak2 abah kawen selepas habis belajar..sempat balas jasa ma abah dulu sebelum kawen..

dan harapan aku di setiap lafaz doaku di penhujung solat, semoga aku mampu membahagiakan ma abah dengan caraku yang tersendiri..dan kalau abah suruh aku cari jodoh orang senegeri pun, insyaAllah akan aku turuti dengan keizinanMU...

p/s: "abah, kalau jodoh ema orang negeri lain, ema tahu abah akan terima seadanya asalkan ema buat macam biasa, macam orang lain buat, bukan buat luar biase daripada orang"... ;)

----> SAYA SAYANG ABAH SAYA!




Wednesday, 3 October 2012

kisah saya


Sejak dua menjak saya duk kl ni (sementara menanti konvo ;)), ade pekerjaan tetap yang saya buat tiap2 hari,hihi

1)stalk facebook orang

2)cari kerja online

Kelakar sebenarnya bila saya dah mula stalk fb orang..especially orang yang saya suka..jeng.jeng.jeng..ala, saje2 je pun, nak tengok pe yang terbaru pasal dia, ade gambar baru ke, comel tak gambarnye..hahaha…

Yang terbaru, ade la sorang yang saya suka ni. Saya tak add pun dia as fren kt fb, tapi saya slalu g singgah wall die..xkan la saya nak add dia kan, dia pun xkenal saya..lagipun saya kan secret stalker die…hahaha..bercakap pasal orang ni, dah lama dah saya suka tengok dia, suke tengok je ok!haha.tapi saya tahu dia pun mungkin xsedar kewujudan saya..dah nama pun secret stalker..hihihi..

Sesuatu yang menggambarkan tentang diri dia, saya hanya mampu memandang dari jauh..mestila, nak pandang dekat2 dah confirm2 tak mampu…hahahaha..

Berbalik kepada cari keje online ni, ade la saya isi permohonan 2 3 buah syarikat, tengah memilih2 apa yang sesuai dengan kelayakan yang saya ada..terfikir jugak sebenarnya..ramai dah kawan2 saya yang dah dapat keje, power2 lagi..tapi saya masih xkeje2 lagi..saya teringin nak keje..tapi bila fikirkan balik, bile dah keje xbole bersenang lenang dah kat rumah..nanti xde orang yang duk jaga rumah, kemas rumah, basuh pinggan mangkuk(walaupun saya ni pemalas..haha), buat air kat abah, masak bile saat2 genting(ni time ma saya demam or ade kerja), gaduh ngan anak buah saya, xdapat g jalan2 nek kete kancil kaler merah petang2 kt bukit, banyakla benda yang saya tak boleh buat…
Tapi sume tu saya boleh buat jika saya keje kat negeri tercinta saya(mintak2 la dapat keje dekat ngan rumah). saya nak keje, nak tolong ma abah saya, nak balas jasa mereke yang menjaga, membesarkan, mendidik, menyayangi, mempercayai saya sejak kecil lagi..saya doa sangat agar dapat kerja dekat area2 rumah..nanti boleh balik rumah selalu, makan masakan ma saya yang terbaek dari bukit, dan yang paling penting saya selalu ada bersama2 mereka..insyaAllah, dengan keizinanMu..
 

~ku panjatkan doa, kurniakanlah apa yang terbaik untuk aku, ibubapaku, adik beradikku, ahli keluargaku, teman2ku dan muslimin muslimat..kita hanya mampu merancang, selebihnya Allah yang menentukan..sesungguhnya Engkaulah adalah sebaik2 perancangan~

(opssss, jangan lupa doa kurniakanlah suami dan anak2 yang menjadi penyejuk dimata, penawar dihati dan tempatkanlah kami dikalangan orang2 yang beriman...)

mesti tak lupe doa ni, walaupun lambat lagi nak kawen..hehehe ;)

 

Monday, 3 September 2012

one step closer ;)

to be exact, post kali ni ditujukan kepada kawan2 saya yang selamat melangsungkan pertunangan,
perkahwinan, dan kepada yang bakal melangsungkan juga...

kepada cik nana syazana,
kawan baik saya di kelas dan juga di lab..dan juga kawan yang saya banyak bergosip, bercerita, berkongsi masalah dan pendapat..sebenarnya nana kawan baik saya ni dah selamat bertunang pada 01 sept 2012..dengan pilihannya sendiri, kawan dah lama, diorang ambil keputusan nak bertunang..
kahwin tak tau lagi bile, mungkin pas diorang bis belajar..saya doakan yang terbaik dari kejauhan...

dan cik ctie R,
kawan baik merangkap rumate saya sejak matrik lagi sampai masuk main camp, sahabat tika suka dan duka, banyak dah rahsia kami kongsi bersama, adakala xsependapat, tapi tu yang membuatkan kami saling memahami perangai masing2..hehe..cik ctie kita ni baik hati tau..selalu belanje saya..dulu ingat lagi masa mula2 masuk main camp, boleh dikatakan setiap satu sem sekali,
dia akan belanja saya makan kfc..untung kan saya..haha..

saya citer pasal cik ctie ni sebab die bakal melangsungkan pertunangan raya haji ni insyaAllah..(opsss,terlepas ckp!hehe) dan bakal melangsungkan perkahwinnya tahun depan..bakal tunang dan suami, of cos la pilihan sendiri, tapi saya tak kenal lagi siapakah jejaka yang bertuah yang berjaya merebut hati cik ctie ni..doa saya semoga dipermudahkan segalanya..haritu dia siap call saya nk suh freekan masa saya time dia kahwin tahun depan, ciap nk booked homestay dan nak beli tiket bus untuk saya g masa majlis dia nanti..lucu bila difikirkan kembali..

sebab dulu,saya pernah cakap kat kawan2 baik saya, sapa kahwin awal, kena sponsor tiket nak g majlis kahwin diorang, dan nyata nye cik ctie kita ni tak lupa..hehehe...dan dia kata kalau saya dapat pergi
seminggu awal pun xpe, boleh tolong ape yang patut...hehehe..

dan cik lia, eh bukan! puan lia..hehehe
seorang kawan saya yang dah selamat berkahwin raya ke-5 aritu..tapi saya tak dapat pergi, jauh..
kedah nun jauh disana..lagipun musim2 raya susah nak g kenduri, sebab raya kan nk g menziarah
saudara mara, sahabat handai..mmg xdapat pergi la..buat lia dan pasangan, semoga bahagia hingga ke akhir hayat..

dan kepada cik amalina dan cik shima, korang bile lagi???ops, silap..kita bile lagi??hahaha..
tapi cik amalina kata kat saya, so soon..so kite tunggu cik amalina punya turn pulak.. =p

kepada cik hana dan cik pat, semoga kalian cepat2 sampai seru nak kahwin...pasangan dah ada, so
ape tunggu lagi..belajar pun da abes kan...(pandai ckp kt org..ahahaha)

opsss, cik yayan ngan cik meni ape cerita??sudah lama tidak mendengar khabar diorang, nati tup2
dapat berita diorang nak kawen, pengsan saya..haha..

tak lupa untuk cik bulat yang dah selamat bertunang raya ke-3 ritu..cepat2 kahwin tau cik bulat,
nati aku p kenduri ang..hahaha..

ramai kawan2 saya da bertunang, ada yang dah kawen, budak2 sekolah saya dulu ramai yang
dah kahwin..apa yang cuba saya sampaikan sebenarnya eh??hehe..

xde ape2, cuma bila dengar, tengok kawan2 da tunang, dah kawen, bakal lagi, rase cam eh, diorang
kawen muda ke aku yang dah tua??hahaha..ala, baru 24 tahun..sebenarnya saya tengah tunggu mr.right yang bakal muncul dalam hidup saya..cewah...haha...

ade ke dia? siapa dia? bila mau jumpa dia? hanya Tuhan yang tahu... =)

mode:kahwin!hahahaha...

cik amalina:take note!mungkin giliran awak pulak pasni.. =p
cik mila:kamu jgn gatai2 lagi, bagi bis FYP dulu kalo nak kawen...hahahaha

Wednesday, 8 August 2012

;(

untuk apa cinta ini dimengerti?
untuk disakiti?
atau untuk difahami?
duhai hati, aku masih tidak mampu
mencari jawapan yang belum pasti
jawapan yang bakal mengores hati
kebisuan dirimu menjawab segala mimpi
yang mimpi tak seindah realiti...

siapalah aku mempersoalkan siapa dihatimu,
cuma aku mahu kau tahu,
tanpaku, kau mampu melakar impian yang pasti,
bersama yang terpahat dihati...

selamat tinggal sayang....

-dr.cinta ilmifiyana-

Monday, 6 August 2012

;)

petikan daripada dr.cinta...

"cinta bagi saya gurauan dalam kehidupan. Kadang-kadang buat kita ketawa, kadang-kadang buat kita terasa dan gurauan yang buat kita memahami macam-macam emosi. Kalau yang mencantikkan lukisan adalah warna, maka yang mencantikkan kehidupan adalah cinta....tapi cinta ni macam hantu, semua orang percaya tapi tak semua yang akan jumpa."

ni petikan daripada dr.cinta ilmifiyana pula.... ;)

"bukan senang nak pamerkan rasa cinta, bukan susah jugak nak sembunyikan rasa cinta yang seakan tembus didada..bicara, tutur kata, tingkah laku, keperihatinan awak membuatkan saya jatuh hati.. Yang mengindahkan cinta itu adalah diri awak.. Jika saya mampu, akan saya lafazkan rasa ini, tapi mungkin sampai disini saja kerana cinta itu bukan milik saya.."

Wednesday, 20 June 2012

syukur alhamdulillah....

berkat doa ma dan abah, alhamdulillah result sem ni mencapai target walaupun result untuk fyp masih IP (in progress)...

harap dapat buat yang terbaik untuk final presentation esok..

doakan saya...

"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu..."
(Al-Ghaafir:60)