Friday, 2 November 2012

sebentuk cincin dan sebuah harapan~

cewah..tajuk entry kali ini agak berbeza..sebentuk cincin dan sebuah harapan..hahaha ~_~

tak ade apa2 pun sebenarnya..seringkali hati ni bagai nak meng'update' blog, idea datang mencurah2, tapi masa pula bagai mencemburui perhatian utk menaip setiap baris ayat..time masa pulak free, fikiran ni seakan2 tidak tau untuk mengolah coretan2 yang bakal menghiasi laman belog ini..aduh!

apa yang aku duk mengarut ni..hehe..sebenarnya saja nak bagi tajuk gempak sket..banyak cerita sebenarnya nak update kat blog...first skali pasal konvo, siap ade part2 lagi..nak letak gambar2 konvo kt belog, sebab nak letak kat fb segan pulak..hihi..pastu nk update pasal hospital!jeng.jeng.jeng..ni pasal anak buahku yang masuk wad beberapa mingu yang lepas dan lastly nk update pasal raye korban-->apabila hari raya korban hari jumaat.... TUNGGU.....

sume2 cerita tu hanya draft dulu sebab aku yang sering berlengah2 nak update blog..salah siapa..sendirila la kan!

berbalik kepada tajuk entry ni, mesti cik nana, cik amalina dan cik shima (kalo cik shima baca la..heeee) tertanya2, apa kaitan cincin ngan harapan..haha..JAWAPANnya mesti ----> Perkahwinan! kan?cewah..

mulanye begini, siang tadi aku ikut kak ain ke kedai emas, dia nak repair gelang dialah senang citer..aku pun duk tengok2 lah sambil2 duk tunggu kak ain duk berbincang pasal gelang dia tu..lepas tu, aku pun mintak la tuan kedai tu ambilkan cincin belah rotan yang aku rasekan cantik la pada pandanganku..try2 pakai, alamak, tak cantek sebab cincin tu lebar dan tanganku gemuk pula..haha..try lagi satu, cam biase je...hmmm, letak la balik..

aku pun duk usha lagi, usha gelang, rantai, loket sume dan setelah agak lama berurusan, kak ain pun cam nak balik sebab dia kena masuk sekolah pulak..tibe2 mataku berkenan la pulak dengan cincin emas putih bertatahkan batu berlian kaler purple..fuyoooo, cantek kot..tapi tak mampu la nak beli kan, MAHAL sgt!hahaha..

mata ni tak puas jugak duk usha lagi cincin....DAN, tibe2 aku cakap kat tuan kedai tu, nak tengok cincin tu ngan cincin ni..dia pun ambil la..dan aku try pakai cincin yang 1st tu, tak muat!wuaaaaaaa...keciknye cincin ni..cantek!SERIOUSLY CANTEK!kak ain pun cakap cantek, dan cincin tu muat2 jari dia... waaaaa,jelesnya...cincin belah rotan jugak... dan aku pun try yang satu lagi, muatlah!hehe...simple, but nice!hati rase berkenan..kak ain tanya aku nak ke cincin tu...aku cakap xpela dulu, lagipun sekarang bukan ade duet sangat pun...

dalam duk cakap camtu, tangan ni kejap pakai kejap duk tanggal...hati rase sayangnye nak lepas cincin ni...kak ain tanya lagi, NAK KE...hehehe...kalo nak, nanti amek same ngn gelang yang dia repair tu...aku cakap, NAK LA....hehehe...bole pulak aku setuju nak beli cincin tu...hahaha....kelakar pun ade sebab tak sampai 2 minit pun aku pikir nak beli ke tak cincin tu....alamak, memang dah habis la duat simpananku buat beli cincin....

tak pela, at least boleh pakai mase raye ke...hehe..aku tanya kak ain, tak macam cincin tunang ke sebab tuan kedai tu cakap ada orang penah datang beli la cincin camtu untuk bertunang....kak ain kata, macam ke tak ke, kalo dah berkenan amek jela..hehehe...dan ini dia cincin yang aku berkenan tu, dan selamat booked dah cincin tu...tunggu masa nak g amek je...hehehe

cantek x?hehe....

dan berbalik pula tentang sebuah harapan..bukan harapan apa pun sebenarnya, mungkin post kali ini terbawa2 dek perasaan yang sering bermain di fikiran..'eh, ramai dah kawan aku yang dah tunang ngan kawen'..mase pas raye aritu aku g kenduri kawan skola rendah dulu, cantek sama padan...masa duk siap2 nak g, ma tanya aku, nak g mane?aku cakap la nak g kenduri kawan...ma tanya lagi, kawannye dah, aku bila pulak..hahaha...kelakar pun ade, aku pun cakap la kat ma, camne nak kawen, calon pun xde lagi...hahaha...

lagipun aku ade 2 orang kakak yang tak kawen lagi, xkan nak langkah bendul kot..hehe..pernah lepas raye korban aritu, duk borak2 ngan abah, dan kebetulan siang tu bakal suami kak ida (insyaAllah, kalau ada jodoh) datang berkenal2an dengan family aku, aku pun bertanya, "bah, kalau orang nak kawen dulu boleh??", hehehe...saje je tanya camtu sebab nak tahu reaksi abah...

abah cakap "mane boleh, tunggu kak ida dan kak eay kawen dulu..baru ema boleh kawen"..wah..abah tak bagi lagi..abah tak bagi aku kawen lagi..kata abah lagi ikut turn la..sebab masa abah nak kawen dulu, adik abah iaitu arwah ayah wi pun yang beria pujuk nenek aku suruh kahwinkan abah..sebab ape, sebab arwah nak kawen..hehehe...tu yang abah cakap "ayah wi dulu pun tak langkah bendul, takkan ema nak langkah bendul"...dan aku, hehehehe...

ala bah, calon pun tak de lagi, insyaAllah tak kawen lagi buat mase sekarang...lagipun ade janji yang belum tertunai...aku nak bahagiakan ma abah dulu, kerja dan penuhi sume impian ma abah...insyaALLAH, dengan izinMU andai dipanjangkan umur ini...dan abah harap sangat dia dapat tengok sume anak perempuan dia kawen sebelum menutup mata...abah selalu cakap, "abah doa ema dapat keje kat kelantan"...moga Allah perkenankan.aku memang nak keje dekat2 rumah, senang, boleh duk rumah je, boleh jaga ma abah dan yang penting selalu dekat dengan mereka...dan satu lagi sebab aku tahu, abah nak sume anak2 dia ada disisi dia ketika susah dan senang..dan mungkin abah juga harapkan jodoh aku orang negeri sama jugak kot...hehehe...

insyaAllah bah, semoga harapan abah termakbul...

nak citer pasal calon suami kak ida yang datang rumah tu, aku nampak dia cam oke je, boleh masuk ngan family aku, tapi tampak pendiam sket...mungkin 1st time jumpe, tambah2 jumpa ngn bakal mertua mestila nervous tak tentu pasal...hihihi...aku hanya jadi pemerhati, tegur pun tak, aku tengok je..last2 skali aku cakap kak ida, dah sesuai la tu, manis sekali..hehe..ramai la sedara yang datang, nenek, pak cik, makcik sume datang sebab nak tengok siapa bakal yang menjadi pasangan kak ida..kalau nak tahu, kak ida is their favourite one as perfect wife tau...hahaha...cayela kan..

mase duk makan same ngan abah dan ma kat meja keesokkan hari kemudian, aku tanya la, "ma abah setuju ke tak calon suami kak ida yang datang tu..." dan abah pun cakap "lah, bukan abah yang nak kawen, kak ida kan yang nak kawen..abah tak kisah siapa pun yang kak ida pilih asalkan dia seorang yang menjaga solat"..wah, abah dah mula bersuara...mase calon suami kak ida datang, aku ada tanya jugak, abah cakap okey je.. dan abah tambah lagi, "kalau balik rumah, selalu pergi surau, jangan duk rumah tido ke ape ke.."sebab 2 orang menantu abah (suami kak diya dan kak ain), diorang memang ke surau tiap kali balik..dan abah cakap lagi "mase raye kena balik rumah, abah tak nak kalau tak balik langsung..abah nak macam biasa, jangan buat luar biasa"..wah, ni lagi la..hehehe...calon suami kak ida tu orang pahang sebenarnya, agak jauh..sedangkan dua2 menantu abah orang kelantan..

kak diya dan kak ain, tiap2 kali raya, diorang akan balik rumah jugak walaupun pagi raye tu beraya di rumah mertua diorang..mungkin maksud abah, abah nak tengok jugak muka anak2 dia balik raye dirumah walaupun kejap ulang alik ke situ sini..memang la boleh ulang alik sebab negeri yang  sama, tapi kalau pahang tu, agak jauh la nak buat camtu...entahla...siapa yang tak sayang anak kan...abah nak semua anak2 dekat ngan dia, selalu berada disamping dia..abah memang seorang yang tegas dan mementingkan pelajaran ank2 (lagipun abah kan bekas cikgu), selagi belum habis belajar jangan harap boleh kawen, dan terbukti anak2 abah kawen selepas habis belajar..sempat balas jasa ma abah dulu sebelum kawen..

dan harapan aku di setiap lafaz doaku di penhujung solat, semoga aku mampu membahagiakan ma abah dengan caraku yang tersendiri..dan kalau abah suruh aku cari jodoh orang senegeri pun, insyaAllah akan aku turuti dengan keizinanMU...

p/s: "abah, kalau jodoh ema orang negeri lain, ema tahu abah akan terima seadanya asalkan ema buat macam biasa, macam orang lain buat, bukan buat luar biase daripada orang"... ;)

----> SAYA SAYANG ABAH SAYA!




Wednesday, 3 October 2012

kisah saya


Sejak dua menjak saya duk kl ni (sementara menanti konvo ;)), ade pekerjaan tetap yang saya buat tiap2 hari,hihi

1)stalk facebook orang

2)cari kerja online

Kelakar sebenarnya bila saya dah mula stalk fb orang..especially orang yang saya suka..jeng.jeng.jeng..ala, saje2 je pun, nak tengok pe yang terbaru pasal dia, ade gambar baru ke, comel tak gambarnye..hahaha…

Yang terbaru, ade la sorang yang saya suka ni. Saya tak add pun dia as fren kt fb, tapi saya slalu g singgah wall die..xkan la saya nak add dia kan, dia pun xkenal saya..lagipun saya kan secret stalker die…hahaha..bercakap pasal orang ni, dah lama dah saya suka tengok dia, suke tengok je ok!haha.tapi saya tahu dia pun mungkin xsedar kewujudan saya..dah nama pun secret stalker..hihihi..

Sesuatu yang menggambarkan tentang diri dia, saya hanya mampu memandang dari jauh..mestila, nak pandang dekat2 dah confirm2 tak mampu…hahahaha..

Berbalik kepada cari keje online ni, ade la saya isi permohonan 2 3 buah syarikat, tengah memilih2 apa yang sesuai dengan kelayakan yang saya ada..terfikir jugak sebenarnya..ramai dah kawan2 saya yang dah dapat keje, power2 lagi..tapi saya masih xkeje2 lagi..saya teringin nak keje..tapi bila fikirkan balik, bile dah keje xbole bersenang lenang dah kat rumah..nanti xde orang yang duk jaga rumah, kemas rumah, basuh pinggan mangkuk(walaupun saya ni pemalas..haha), buat air kat abah, masak bile saat2 genting(ni time ma saya demam or ade kerja), gaduh ngan anak buah saya, xdapat g jalan2 nek kete kancil kaler merah petang2 kt bukit, banyakla benda yang saya tak boleh buat…
Tapi sume tu saya boleh buat jika saya keje kat negeri tercinta saya(mintak2 la dapat keje dekat ngan rumah). saya nak keje, nak tolong ma abah saya, nak balas jasa mereke yang menjaga, membesarkan, mendidik, menyayangi, mempercayai saya sejak kecil lagi..saya doa sangat agar dapat kerja dekat area2 rumah..nanti boleh balik rumah selalu, makan masakan ma saya yang terbaek dari bukit, dan yang paling penting saya selalu ada bersama2 mereka..insyaAllah, dengan keizinanMu..
 

~ku panjatkan doa, kurniakanlah apa yang terbaik untuk aku, ibubapaku, adik beradikku, ahli keluargaku, teman2ku dan muslimin muslimat..kita hanya mampu merancang, selebihnya Allah yang menentukan..sesungguhnya Engkaulah adalah sebaik2 perancangan~

(opssss, jangan lupa doa kurniakanlah suami dan anak2 yang menjadi penyejuk dimata, penawar dihati dan tempatkanlah kami dikalangan orang2 yang beriman...)

mesti tak lupe doa ni, walaupun lambat lagi nak kawen..hehehe ;)

 

Monday, 3 September 2012

one step closer ;)

to be exact, post kali ni ditujukan kepada kawan2 saya yang selamat melangsungkan pertunangan,
perkahwinan, dan kepada yang bakal melangsungkan juga...

kepada cik nana syazana,
kawan baik saya di kelas dan juga di lab..dan juga kawan yang saya banyak bergosip, bercerita, berkongsi masalah dan pendapat..sebenarnya nana kawan baik saya ni dah selamat bertunang pada 01 sept 2012..dengan pilihannya sendiri, kawan dah lama, diorang ambil keputusan nak bertunang..
kahwin tak tau lagi bile, mungkin pas diorang bis belajar..saya doakan yang terbaik dari kejauhan...

dan cik ctie R,
kawan baik merangkap rumate saya sejak matrik lagi sampai masuk main camp, sahabat tika suka dan duka, banyak dah rahsia kami kongsi bersama, adakala xsependapat, tapi tu yang membuatkan kami saling memahami perangai masing2..hehe..cik ctie kita ni baik hati tau..selalu belanje saya..dulu ingat lagi masa mula2 masuk main camp, boleh dikatakan setiap satu sem sekali,
dia akan belanja saya makan kfc..untung kan saya..haha..

saya citer pasal cik ctie ni sebab die bakal melangsungkan pertunangan raya haji ni insyaAllah..(opsss,terlepas ckp!hehe) dan bakal melangsungkan perkahwinnya tahun depan..bakal tunang dan suami, of cos la pilihan sendiri, tapi saya tak kenal lagi siapakah jejaka yang bertuah yang berjaya merebut hati cik ctie ni..doa saya semoga dipermudahkan segalanya..haritu dia siap call saya nk suh freekan masa saya time dia kahwin tahun depan, ciap nk booked homestay dan nak beli tiket bus untuk saya g masa majlis dia nanti..lucu bila difikirkan kembali..

sebab dulu,saya pernah cakap kat kawan2 baik saya, sapa kahwin awal, kena sponsor tiket nak g majlis kahwin diorang, dan nyata nye cik ctie kita ni tak lupa..hehehe...dan dia kata kalau saya dapat pergi
seminggu awal pun xpe, boleh tolong ape yang patut...hehehe..

dan cik lia, eh bukan! puan lia..hehehe
seorang kawan saya yang dah selamat berkahwin raya ke-5 aritu..tapi saya tak dapat pergi, jauh..
kedah nun jauh disana..lagipun musim2 raya susah nak g kenduri, sebab raya kan nk g menziarah
saudara mara, sahabat handai..mmg xdapat pergi la..buat lia dan pasangan, semoga bahagia hingga ke akhir hayat..

dan kepada cik amalina dan cik shima, korang bile lagi???ops, silap..kita bile lagi??hahaha..
tapi cik amalina kata kat saya, so soon..so kite tunggu cik amalina punya turn pulak.. =p

kepada cik hana dan cik pat, semoga kalian cepat2 sampai seru nak kahwin...pasangan dah ada, so
ape tunggu lagi..belajar pun da abes kan...(pandai ckp kt org..ahahaha)

opsss, cik yayan ngan cik meni ape cerita??sudah lama tidak mendengar khabar diorang, nati tup2
dapat berita diorang nak kawen, pengsan saya..haha..

tak lupa untuk cik bulat yang dah selamat bertunang raya ke-3 ritu..cepat2 kahwin tau cik bulat,
nati aku p kenduri ang..hahaha..

ramai kawan2 saya da bertunang, ada yang dah kawen, budak2 sekolah saya dulu ramai yang
dah kahwin..apa yang cuba saya sampaikan sebenarnya eh??hehe..

xde ape2, cuma bila dengar, tengok kawan2 da tunang, dah kawen, bakal lagi, rase cam eh, diorang
kawen muda ke aku yang dah tua??hahaha..ala, baru 24 tahun..sebenarnya saya tengah tunggu mr.right yang bakal muncul dalam hidup saya..cewah...haha...

ade ke dia? siapa dia? bila mau jumpa dia? hanya Tuhan yang tahu... =)

mode:kahwin!hahahaha...

cik amalina:take note!mungkin giliran awak pulak pasni.. =p
cik mila:kamu jgn gatai2 lagi, bagi bis FYP dulu kalo nak kawen...hahahaha

Wednesday, 8 August 2012

;(

untuk apa cinta ini dimengerti?
untuk disakiti?
atau untuk difahami?
duhai hati, aku masih tidak mampu
mencari jawapan yang belum pasti
jawapan yang bakal mengores hati
kebisuan dirimu menjawab segala mimpi
yang mimpi tak seindah realiti...

siapalah aku mempersoalkan siapa dihatimu,
cuma aku mahu kau tahu,
tanpaku, kau mampu melakar impian yang pasti,
bersama yang terpahat dihati...

selamat tinggal sayang....

-dr.cinta ilmifiyana-

Monday, 6 August 2012

;)

petikan daripada dr.cinta...

"cinta bagi saya gurauan dalam kehidupan. Kadang-kadang buat kita ketawa, kadang-kadang buat kita terasa dan gurauan yang buat kita memahami macam-macam emosi. Kalau yang mencantikkan lukisan adalah warna, maka yang mencantikkan kehidupan adalah cinta....tapi cinta ni macam hantu, semua orang percaya tapi tak semua yang akan jumpa."

ni petikan daripada dr.cinta ilmifiyana pula.... ;)

"bukan senang nak pamerkan rasa cinta, bukan susah jugak nak sembunyikan rasa cinta yang seakan tembus didada..bicara, tutur kata, tingkah laku, keperihatinan awak membuatkan saya jatuh hati.. Yang mengindahkan cinta itu adalah diri awak.. Jika saya mampu, akan saya lafazkan rasa ini, tapi mungkin sampai disini saja kerana cinta itu bukan milik saya.."

Wednesday, 20 June 2012

syukur alhamdulillah....

berkat doa ma dan abah, alhamdulillah result sem ni mencapai target walaupun result untuk fyp masih IP (in progress)...

harap dapat buat yang terbaik untuk final presentation esok..

doakan saya...

"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu..."
(Al-Ghaafir:60)

Thursday, 7 June 2012

*_*

Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu

Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah


  video

mode:jiwang!

sedey dengan lab yang tak bukak!xleh nk test OD!!!!geram!

Sunday, 27 May 2012

aku tetap disini...

haha..tajuk punye la ntah ape2..saje je..lame tak update belog yang tersayang..

ni tengah nak study waste dgn cik nana....

oke bye!haha

-----> selamat menempuhi peperiksaan akhir tahun untuk semester akhir, insyaAllah..
               
  semoga semuanya berjalan lancar dengan izinNYA...=)

Tuesday, 1 May 2012

kenduri again?

preparation!haha

haih..rase dalam seminggu ni ade la 2 3 kali buat 

makan2..hehe..semalam sekali lagi ade 

'kenduri'..mau makin tembam aku kat rumah..

asek makan.makan.makan je..hahaha


ikan kerisi bakar--->lpe nk letak pencicah die..sedap!

menu istimewa---->puding berkuah!sedap bangat!
gulai ikan ayo! ;)
ayam goreng....(gaya upin ipin)..=p
cik abe-->my kazen~asek sgt mkn puding..

menu utama..haha...



abe miuh dgn banggenye..haha







   

















 ----------------------------->
the reason why having kenduri again!

---> do solat hajat..=)

kak eay just got her new car..yellow myvi..
and of course abe muih is the first one who is exciting!

and he say, pasni bole la cik teh bwk abe g mydin!haha..excited nk g mydin...

Monday, 30 April 2012

Lillah hi ma fissamawati wa ma fir ard.....

"segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah"...

                       ----------<@
andai takdir hidup bersama pasti Allah akan mempermudahkan jalannya..

hadirnya dia pernah membahagiakan diriku...

meruntun jiwa untuk memiliki teman...

tapi andai dia bukan takdirnya...

jangan bersedih kerana jauh di atas sana Allah dah aturkan yang terbaik untukku...


it's lovely to be at home..

~home sweet home~

da lama aku tak balik rumah sebenarnya..dan minggu ni aku balik rumah walaupun kerja2 melambak, fyp xciap lagi, project waste+management xbuat langsung lagi, tapi disebabkan lepas final nanti aku xdapat balik, so aku balik jugak minggu ni..lagipun ade kenduri kat rumah..xkan aku tak balik kan.. :)

sebenarnye ade kenduri kesyukuran untuk kak eay..abah dah nazar kalau kak eay dapat dekat2 rumah, dia nak sembelih sekor kambing..dan alhamdulillah, kak eay dapat offer dari MARA untuk jadi tenaga pengajar kat IKBM kot..hehe..tibe2 xsure pulak..=p

aku pun turut bz mase kenduri tu..macam kenduri kawen pun ade sbbnye banyak la sangat lauk pauk yang dimasak..jom tengok gambar2 yang aku sempat amek..maklum la, aku bz memasak(ni jgn caye..haha), xsempat nak amek gambar banyak..

ni nenek aku+nenek sedara yang tengah siang buah ara..nak letak dlm gulai kambing..=)
cik dayah aka kak ida yang rajen memasak(tak mcm aku, malas!haha)

haaaaa...ni la die gulai kambing the best in town..haha




menu wajib..hahaha...ayam pedas...



menu utama ---> gulai kambing
ini gulai jugak..tapi gulai lembu...masyuk!
kerisik~daripada jantung pisang..best!





ni best..pemanis mulut aka labu sira..terbek dari ladang!
ini aku yang tengah masak gulai kambing..jgn xcaye..hahaha

seronok bile ade kenduri walaupun penat...kredit to kak ida sebab die la yang kemas2 dapur, settlekan pinggan mangkuk...kak ida memang la sangat rajen..i wish da best for her in life! dan mase duk depan tv tadi, ma cakap, ema tolong kalerkan lukisan ni..nak kena tampal kt tadika..dan aku pun start la mewarna dan disisiku abe muih tersayang..melihat aku duk kaler2, die pun nak kaler jugak..aku tak bagi..haha..dah la curik pakai die punye pensil warne..

dalam abe muih duk tengok aku duk kaler tuh, die pun cakap la, comel cik su kaler..haha..aku pun ape lagi, memang la cik su kaler lawa..haha(perasan!)..die pun asek duk mintak nak kaler jugak, aku bagi la die kaler jgk, tapi satu part je, kaler kete..cakap kat abe muih, kete ni kete cik su..cik su nak kaler purple..die pun 
amek la pencil kaler purple dan inilah hasilnye ----->

my nephew abe muih with our drawing..hehe
suda pukul 3 pagi..mau tido...nati esok mau pegi keluar dating ngan cik dayah..mau cari tiket balik KL..hrap2 ade tiket..=)

Saturday, 7 April 2012

merapu2...lalalalala~

dah lame tak update blog rasenye..sibuk.sibuk.dengan fyp yg baru nak mula..

rajin tak saye, tiap2 hari datang lab...sabtu ahad pun dtg..bole dpt anugerah pelawat lab yang paling kerap..hahaha.. ni saya kt lab bersama cik amalina a.k.a amalinapurah...hahaha..

die buat experiment pasal moringa olifera dan saye, nephelium mutabile..guna bhasa scientific tuh..hahaha..ade bersama jugak cik ain..tp die xde blog la pulak nk share link..

pe2 pun semoga kitaorg berjaya menyiapkan fypII dgn jayanye..begitu juga utk cik shima, cik nana, n sume la classmate kitaorg..hehehe..

sampai jumpa lagi..

Monday, 19 March 2012

jiwang sungguh!

hati ni milik Allah.. kalau Allah nak membolak-balikkan hati ni, dalam sekelip mata je.. sekejap je DIA boleh buat hati jadi tak tentu..daripada suka jadi tak suka..

saya pun tak tahu kenapa saya suka awak..mungkin ada sesuatu dalam diri awak yang membuatkan saya suka pada awak.. suka tu anugerah Tuhan..sebab tu kita tak boleh nak paksa diri kita suka kat orang walaupun dia ada segalanya..awak istimewa kot, sebab tu saya suka awak..

kadang2, hati ni rasa rindu sangat kat awak..rasa macam nak laungkan kat seluruh dunia yang saya suka awak..

tapi saya masih waras..fikiran saya masih lagi mampu memproses apa yang betol atau tak..tatkala hati semakin parah, jiwa semakin pelik..oh hati, izinkan dia bertahkhta dihati…

Monday, 5 March 2012

ketika bunga di taman sebelah lebih indah....

Setiap orang pasti mendambakan pasangan yang idaman yang sempurna. Entah sempurna itu dilihat dari segi akhlak mahupun paras ataupun kriterianya yang lain.

Orang cantik takkan habis menghiasi dunia. Orang tampan pun akan sentiasa ada. Anak-anak yang comel akan membesar menjadi manusia dewasa yang menarik, cantik dan tampan. Walaupun tak menggoda, ada sahaja hati yang akan tergoda melirik, bahkan menginginkan. Walaupun telah ada seseorang yang setia mendampingi.

Cinta datangnya dari hati kerana cinta berkaitan keserasian hati dua insan. Ketika kita telah menemuinya, maka jagalah dengan berusaha sekuat hati. Jagalah hati pasanganmu. Jika kita inginkan jodoh terbaik maka jadilah yang terbaik kerana jodoh itu sebahagian daripada kita

Allah akan berikan pasangan yang terbaik kepada hambaNya, walaupun kadangkala tidak sama dengan doa yang dipanjatkannya.

Apa alasan Allah sebenarnya?

kerana : “Adalah lebih baik jika Aku memberikan kepadamu seseorang yang Aku tahu dapat menumbuhkan segala ciri – ciri yang engkau cari selama ini daripada membuat engkau membuang waktu mencari seseorang yang sudah mempunyai semua kriteria yang kamu inginkan itu.

Pasanganmu akan berasal dari tulang dan daging kita sendiri , dan kita akan melihat diri kita sendiri di dalam dirinya dan kita berdua akan menjadi satu. Pernikahan adalah seperti sekolah, suatu pendidikan jangka panjang. Pernikahan adalah tempat dimana kita dan pasangan kita akan saling menyesuaikan diri dan tidak hanya bertujuan untuk menyenangkan hati satu sama lain. Tetapi untuk menjadikan kalian manusia yang lebih baik, dan membuat suatu kerjasama yang solid.

Aku tidak memberikan pasangan yang sempurna karena engkau tidak sempurna. Aku memberikanmu seseorang yang dapat bertumbuh bersamamu.

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah: 216)

Suatu pernikahan seharusnya membuat hati tenang selama qanaah menghiasi hati. Apa ertinya ucapan, “Aku meminangmu kerana agamamu…” jika ternyata setiap makhluk cantik yang boleh membuat mata seorang suami melotot. Apa ertinya ucapan, “Aku menerima pinanganmu kerana agamamu…” jika masih mengagumi ketampanan atau harta benda yang dimiliki lelaki lain.

Tiada manusia yang sempurna. Jika suatu pernikahan itu syaratnya harus membuatkan orang sempurna, maka mungkin tidak ada pernikahan yang berjaya di dunia ini. Ketidaksempurnaan pasangan tidak harus menjadikan alasan dalam pernikahan. Banyak hal di dunia ini yang tetap boleh berjalan walaupun tak sempurna. Bahkan kesempurnaan tak pernah menjamin kebahagiaan.

Jika telah ada seseorang yang mendampingimu, maka ialah yang terbaik. Jika “milik” orang lain nampak lebih baik, yakinlah bahawa itu bukan yang terbaik untukmu, kerana memang Allah tidak menaqdirkannya untukmu. Jika Allah telah takdirkan, jagalah semampumu. Dunia ini hanya ujian, bersabarlah.

Jika kita mencintai seseorang jagalah hatinya.. 
Jangan pernah kita sakiti hatinya 
Rawatlah hatinya dengan cinta yang ada di dalam hatimu.. 
Siramlah dengan air asmara jika hatinya kering 
Cinta tidak akan abadi jika diantara kita 
Tak memiliki rasa perhatian dan pengertian 
dan Cinta akan hancur 
Jika kau panah dengan busur ego dan cemburu mu.. 
Jagalah hati pasangan kita masing – masing 
Dengan seluruh jiwa ragamu bila kita benar2 mencintainya 
dan cinta juga boleh memberikan semangat.. 
Tapi cinta juga boleh menyakitkan bila menusuk hati.. 
bahkan sakitnya melebihi tubuh yang tertusuk pisau.. 
kerana cinta telah menyembunyikan pisaunya.. 
janganlah sekali – kali engkau bercinta bila kau tidak tahu apa erti cinta yang sesungguhnya.. 
kerana jika kau tidak tahu apa erti cinta yang sesungguhnya, 
maka bukan cinta abadi yang kau dapatkan.. 
melainkan hanya sakit hati yang mendalam yang kau dapat. 
Kerana cinta itu hanya kebahagiaan sesaat 
apabila kau tak tahu erti cinta yang sesungguhnya..

Memang kadangkala bunga ditaman sebelah itu kelihatan lebih indah… tetapi sebenarnya bunga ditaman sendiri itu lebih berharga.. Jagalah bunga yang telah kita miliki janganlah disia-siakan ia kerana kita akan sangat menyesal ketika kita telah kehilangannya…

Sumber: Akuislam.com

finally...

adoi..sekarang ni dah masuk minggu ke-5..fyp langsung xciap pe2 lagi..orang laen da tau result..yang aku ni duk terkontang kanting sorg2..xtau nak bt ape..apa sebabnye???


sebab chemical xsampai lagi..menyampah..dush.dush.dush..bile la nak sampai wahai CHEMICALku SAYANG...xleh nk buat keje ni..dan dari mgu2 lepas lagi duk tunggu nak grind sample..tapi mesin la pulak rosak..


dan hari ni bru kawan aku cakap mesin grinder tu dah bole pakai..alhamdulillah dah siap grind, tgu chemical sampai baru nak start all out sume..haiya..


ya Tuhan, semoga Kau permudahkanlah urusanku... =)


---->>> aku sekarang kat lab sorang2..hehehe
menunggu cik nana dtg sbnarnye..lambat kan die..hehe

Saturday, 14 January 2012

confession...

at last, saya nak bagitahu..
                       
                          SAYA MEMANG SUKA KAT AWAK...
                          tapi kenapa awak sombong sangat ah??
                          huh!

                          AWAK EGO, 
                               SAYA EGO...
                                    SO, pegi jauh2...
                                                         



Thursday, 5 January 2012

kami geng2 surau....

kenapa kami menggelarkan diri kami sebagai GENG2 SURAU?


         SEBAB....kami suke datang surau, buat kerja kat surau, study kat surau dan tidur kat surau...tambah satu lagi, makan pun kat surau..hahaha...
                             
                 inilah kami....



dengan ingatan tulus ikhlas : GENG2 SURAU =p

----------->

untuk awak......


-------------------<<@


                           semoga awak bahagia selalu....
                                   tanpa saya disisi...

Wednesday, 4 January 2012


DIA menciptakan CINTA untuk meghiasi hati-hati manusia dan DIA mencipta RASA untuk MENYEMPURNAKAN lagi keindahan cinta.

Cinta adalah KEKUATAN, cinta adalah KEHIDUPAN, cinta adalah FITRAH.

Bagi manusia biasa, cinta manusia cukup indah dan sempurna. Tapi, bagi hamba ALLAH yang SOLEH, cinta ALLAH itu adalah segalanya.

Cinta manusia akan hilang, cinta ALLAH KEKAL buat selamanya.

SENYUMLAH atas segala takdir kerana DIA sentiasa tentukan yang terbaik untukmu. Manusia mengecewakan kita, tetapi ALLAH TIDAK PERNAH mengecewakan hambaNYA.

Maka SETIALAH pada cintaNYA…