Friday, 2 November 2012

sebentuk cincin dan sebuah harapan~

cewah..tajuk entry kali ini agak berbeza..sebentuk cincin dan sebuah harapan..hahaha ~_~

tak ade apa2 pun sebenarnya..seringkali hati ni bagai nak meng'update' blog, idea datang mencurah2, tapi masa pula bagai mencemburui perhatian utk menaip setiap baris ayat..time masa pulak free, fikiran ni seakan2 tidak tau untuk mengolah coretan2 yang bakal menghiasi laman belog ini..aduh!

apa yang aku duk mengarut ni..hehe..sebenarnya saja nak bagi tajuk gempak sket..banyak cerita sebenarnya nak update kat blog...first skali pasal konvo, siap ade part2 lagi..nak letak gambar2 konvo kt belog, sebab nak letak kat fb segan pulak..hihi..pastu nk update pasal hospital!jeng.jeng.jeng..ni pasal anak buahku yang masuk wad beberapa mingu yang lepas dan lastly nk update pasal raye korban-->apabila hari raya korban hari jumaat.... TUNGGU.....

sume2 cerita tu hanya draft dulu sebab aku yang sering berlengah2 nak update blog..salah siapa..sendirila la kan!

berbalik kepada tajuk entry ni, mesti cik nana, cik amalina dan cik shima (kalo cik shima baca la..heeee) tertanya2, apa kaitan cincin ngan harapan..haha..JAWAPANnya mesti ----> Perkahwinan! kan?cewah..

mulanye begini, siang tadi aku ikut kak ain ke kedai emas, dia nak repair gelang dialah senang citer..aku pun duk tengok2 lah sambil2 duk tunggu kak ain duk berbincang pasal gelang dia tu..lepas tu, aku pun mintak la tuan kedai tu ambilkan cincin belah rotan yang aku rasekan cantik la pada pandanganku..try2 pakai, alamak, tak cantek sebab cincin tu lebar dan tanganku gemuk pula..haha..try lagi satu, cam biase je...hmmm, letak la balik..

aku pun duk usha lagi, usha gelang, rantai, loket sume dan setelah agak lama berurusan, kak ain pun cam nak balik sebab dia kena masuk sekolah pulak..tibe2 mataku berkenan la pulak dengan cincin emas putih bertatahkan batu berlian kaler purple..fuyoooo, cantek kot..tapi tak mampu la nak beli kan, MAHAL sgt!hahaha..

mata ni tak puas jugak duk usha lagi cincin....DAN, tibe2 aku cakap kat tuan kedai tu, nak tengok cincin tu ngan cincin ni..dia pun ambil la..dan aku try pakai cincin yang 1st tu, tak muat!wuaaaaaaa...keciknye cincin ni..cantek!SERIOUSLY CANTEK!kak ain pun cakap cantek, dan cincin tu muat2 jari dia... waaaaa,jelesnya...cincin belah rotan jugak... dan aku pun try yang satu lagi, muatlah!hehe...simple, but nice!hati rase berkenan..kak ain tanya aku nak ke cincin tu...aku cakap xpela dulu, lagipun sekarang bukan ade duet sangat pun...

dalam duk cakap camtu, tangan ni kejap pakai kejap duk tanggal...hati rase sayangnye nak lepas cincin ni...kak ain tanya lagi, NAK KE...hehehe...kalo nak, nanti amek same ngn gelang yang dia repair tu...aku cakap, NAK LA....hehehe...bole pulak aku setuju nak beli cincin tu...hahaha....kelakar pun ade sebab tak sampai 2 minit pun aku pikir nak beli ke tak cincin tu....alamak, memang dah habis la duat simpananku buat beli cincin....

tak pela, at least boleh pakai mase raye ke...hehe..aku tanya kak ain, tak macam cincin tunang ke sebab tuan kedai tu cakap ada orang penah datang beli la cincin camtu untuk bertunang....kak ain kata, macam ke tak ke, kalo dah berkenan amek jela..hehehe...dan ini dia cincin yang aku berkenan tu, dan selamat booked dah cincin tu...tunggu masa nak g amek je...hehehe

cantek x?hehe....

dan berbalik pula tentang sebuah harapan..bukan harapan apa pun sebenarnya, mungkin post kali ini terbawa2 dek perasaan yang sering bermain di fikiran..'eh, ramai dah kawan aku yang dah tunang ngan kawen'..mase pas raye aritu aku g kenduri kawan skola rendah dulu, cantek sama padan...masa duk siap2 nak g, ma tanya aku, nak g mane?aku cakap la nak g kenduri kawan...ma tanya lagi, kawannye dah, aku bila pulak..hahaha...kelakar pun ade, aku pun cakap la kat ma, camne nak kawen, calon pun xde lagi...hahaha...

lagipun aku ade 2 orang kakak yang tak kawen lagi, xkan nak langkah bendul kot..hehe..pernah lepas raye korban aritu, duk borak2 ngan abah, dan kebetulan siang tu bakal suami kak ida (insyaAllah, kalau ada jodoh) datang berkenal2an dengan family aku, aku pun bertanya, "bah, kalau orang nak kawen dulu boleh??", hehehe...saje je tanya camtu sebab nak tahu reaksi abah...

abah cakap "mane boleh, tunggu kak ida dan kak eay kawen dulu..baru ema boleh kawen"..wah..abah tak bagi lagi..abah tak bagi aku kawen lagi..kata abah lagi ikut turn la..sebab masa abah nak kawen dulu, adik abah iaitu arwah ayah wi pun yang beria pujuk nenek aku suruh kahwinkan abah..sebab ape, sebab arwah nak kawen..hehehe...tu yang abah cakap "ayah wi dulu pun tak langkah bendul, takkan ema nak langkah bendul"...dan aku, hehehehe...

ala bah, calon pun tak de lagi, insyaAllah tak kawen lagi buat mase sekarang...lagipun ade janji yang belum tertunai...aku nak bahagiakan ma abah dulu, kerja dan penuhi sume impian ma abah...insyaALLAH, dengan izinMU andai dipanjangkan umur ini...dan abah harap sangat dia dapat tengok sume anak perempuan dia kawen sebelum menutup mata...abah selalu cakap, "abah doa ema dapat keje kat kelantan"...moga Allah perkenankan.aku memang nak keje dekat2 rumah, senang, boleh duk rumah je, boleh jaga ma abah dan yang penting selalu dekat dengan mereka...dan satu lagi sebab aku tahu, abah nak sume anak2 dia ada disisi dia ketika susah dan senang..dan mungkin abah juga harapkan jodoh aku orang negeri sama jugak kot...hehehe...

insyaAllah bah, semoga harapan abah termakbul...

nak citer pasal calon suami kak ida yang datang rumah tu, aku nampak dia cam oke je, boleh masuk ngan family aku, tapi tampak pendiam sket...mungkin 1st time jumpe, tambah2 jumpa ngn bakal mertua mestila nervous tak tentu pasal...hihihi...aku hanya jadi pemerhati, tegur pun tak, aku tengok je..last2 skali aku cakap kak ida, dah sesuai la tu, manis sekali..hehe..ramai la sedara yang datang, nenek, pak cik, makcik sume datang sebab nak tengok siapa bakal yang menjadi pasangan kak ida..kalau nak tahu, kak ida is their favourite one as perfect wife tau...hahaha...cayela kan..

mase duk makan same ngan abah dan ma kat meja keesokkan hari kemudian, aku tanya la, "ma abah setuju ke tak calon suami kak ida yang datang tu..." dan abah pun cakap "lah, bukan abah yang nak kawen, kak ida kan yang nak kawen..abah tak kisah siapa pun yang kak ida pilih asalkan dia seorang yang menjaga solat"..wah, abah dah mula bersuara...mase calon suami kak ida datang, aku ada tanya jugak, abah cakap okey je.. dan abah tambah lagi, "kalau balik rumah, selalu pergi surau, jangan duk rumah tido ke ape ke.."sebab 2 orang menantu abah (suami kak diya dan kak ain), diorang memang ke surau tiap kali balik..dan abah cakap lagi "mase raye kena balik rumah, abah tak nak kalau tak balik langsung..abah nak macam biasa, jangan buat luar biasa"..wah, ni lagi la..hehehe...calon suami kak ida tu orang pahang sebenarnya, agak jauh..sedangkan dua2 menantu abah orang kelantan..

kak diya dan kak ain, tiap2 kali raya, diorang akan balik rumah jugak walaupun pagi raye tu beraya di rumah mertua diorang..mungkin maksud abah, abah nak tengok jugak muka anak2 dia balik raye dirumah walaupun kejap ulang alik ke situ sini..memang la boleh ulang alik sebab negeri yang  sama, tapi kalau pahang tu, agak jauh la nak buat camtu...entahla...siapa yang tak sayang anak kan...abah nak semua anak2 dekat ngan dia, selalu berada disamping dia..abah memang seorang yang tegas dan mementingkan pelajaran ank2 (lagipun abah kan bekas cikgu), selagi belum habis belajar jangan harap boleh kawen, dan terbukti anak2 abah kawen selepas habis belajar..sempat balas jasa ma abah dulu sebelum kawen..

dan harapan aku di setiap lafaz doaku di penhujung solat, semoga aku mampu membahagiakan ma abah dengan caraku yang tersendiri..dan kalau abah suruh aku cari jodoh orang senegeri pun, insyaAllah akan aku turuti dengan keizinanMU...

p/s: "abah, kalau jodoh ema orang negeri lain, ema tahu abah akan terima seadanya asalkan ema buat macam biasa, macam orang lain buat, bukan buat luar biase daripada orang"... ;)

----> SAYA SAYANG ABAH SAYA!




3 comments:

anya said...

cik aimi..xclear sgtla cincin tu.. tp,mcm cantek..huhuhu

klu cik aimi keje kat kelantan,bleh kita jupe sokmo sbb insyaallah sy pun akn keje kat kelantan.. :)

insyaallah..sy doakan cik aimi dpt suami yg terbaik buat cik aimi.. 2 thn lg..xlama dah cik aimi..2 bln lg dah msk thn baru..kiranya 1 thn lg la..huhuhu.. sy pun xsabar menanti saat tu..huhu

Syazana said...

haah la.. x clear sgt cincin tu, sila hantar mms kat nana. haha :D

waa.. insyaAllah, semoga semuanya dipermudahkan. semoga aimi & cik amaliana cpt tbtemu jodoh. tp kalo dpt kat sbh, kne slalu2 dtg melawat nana la kat ruamha tau! hahaha :D

aimi, doakan nana jugak! nana dah invite kt blog, sila lah buka. tp jgn tkjut tau. haha

emapunyebelog said...

memang gambar tu xclear sgt pun, saje letak yang tu sebab yg len nampak tangan gemuk!haha..nti tgk yg real tau.. ;)

cik amalina : wowww, terharu doakan saya dapat suami yg terbaik..insyaAllah, harap awak pun dapat suami yg mampu membimbing awak till jannah...

doa byk2 cik amalina spya kite dpt keje kt kelantan...nati cik nana dtg klntn, bole kte bwk die g jenjalan..hehe

btw, lambat lagi kot saya nk kawen..ke mekah pun xsmapai lagi, xbole kawen lagi kot..hihihi...

cik nana: jauh sgt la sbah tu nana..dan konpem aimi xbole blik rumah slalu..hehehe...

insyaAllah, semoga dipermudahkan segalanya..nana pun, semoga cepat2 kawen tau..xsabar nak g melancong kat sabah! tapi duet xde lagi..hahaha..

pe2 pun nk kawen nana kne gtau 6bln awal..senang nak booked tiket g sabah...kan cik amalina...

nti aimi bace blog nana.. ;)